9:00am – 9:00pm

Τριήμερο στην Καστοριά – Τι να κάνετε και τι να δείτε

Η ιστορική και γραφική πόλη της Καστοριάς, είναι ο ιδανικός προορισμός για ολιγοήμερες εξορμήσεις κοντά στη φύση και τα βουνά κάθε εποχή του χρόνου.

Η Καστοριά είναι ένας προορισμός ιδανικός για εσάς που αναρωτιέστε ποια πόλη αξίζει να επισκεφθείτε για ένα τριήμερο κοντά στη φύση. Είναι επίσης μια ευκαιρία να γνωρίσετε την πλούσια ιστορία αυτής της αρχοντικής πόλης την οποία έχω την τύχη να επισκέπτομαι σταθερά τα τελευταία χρόνια και να ανακαλύπτω κάθε εποχή και μια νέα πτυχή της. Θα προσπαθήσω λοιπόν να διαλέξω τα πιο βασικά must see για μια σύντομη εξόρμηση .

 Αν και το καλοκαίρι είναι μια εποχή που η Καστοριά «φωτίζεται» δεν μπορώ να αρνηθώ ότι το χειμώνα το σκηνικό στην πόλη γίνεται μαγικό . Η λίμνη της Καστοριας (λίμνη Ορεστιάδα) που δεσπόζει με το που μπαίνουμε στην πόλη είναι μια εικόνα που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει . Είναι μια από τις ομορφότερες λίμνες στα Βαλκάνια και ειναι προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Natura 2000 .

1η μέρα στην Καστοριά

Φτάνοντας στην Καστοριά και αφού βρείτε το κατάλυμα σας δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσετε την γνωριμία με την περιοχή από την διάσημη «γυρολιμνιά» όπως λένε οι ντόπιοι την διαδρομή γύρω από τη λίμνη. Θα σας συμβούλευα να αφήσετε το αυτοκίνητο στο παρκινγκ και ξεκινώντας από το πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας στη νότια πλευρά της λίμνης να ξεκινήσετε περπατώντας η με ποδήλατο (βρίσκετε ενοικιαζόμενα ποδήλατα στη λίμνη ). Στην διαδρομή περπατώντας κάτω από τα επιβλητικά πλατάνια θα δείτε στη λίμνη να κολυμπούν -και ίσως να σας πλησιάζουν- τις πάπιες, χήνες και κύκνους. Θα περάσετε δίπλα από τους ψαράδες που είτε με καλάμι είτε με τις χαρακτηριστικές παραδοσιακές βάρκες ψαρεύουν στα νερά της φυσικής αυτής λίμνης. Εάν ταξιδέψετε στην καρδιά του χειμώνα τότε είναι αρκετά πιθανό να δείτε τα νερά της λίμνης παγωμένα.

Συνεχίζοντας λοιπόν στον γύρο της λίμνης απαραίτητη πρώτη στάση είναι το Σπήλαιο του Δράκου, ένα σπήλαιο το οποίο ανακαλύφθηκε τυχαία από ντόπιους τη δεκαετία του ’40 και άνοιξε για πρώτη φορά το 2009. Πρόκειται για ένα πάρα πολύ εντυπωσιακό σπήλαιο γεμάτο από σταλακτίτες και σταλαγμίτες, με 7 υπόγειες λίμνες και 10 αίθουσες και 5 διαδρόμους σε μια συνολική διαδρομή 300 μέτρων με διάρκεια περίπου μισή ώρα. Το όνομα του οφείλεται στον μύθο που το περιέβαλε σύμφωνα με τον οποίο η μεγάλη σπηλιά ήταν χρυσωρυχείο το οποίο φυλούσε ένας δράκος..

Κατευθύνεστε τώρα προς την βόρεια πλευρά της λίμνης και συναντάτε το μοναστήρι της Παναγίας Μαυριώτισσας όπου θα θαυμάσετε τις εξωτερικές τοιχογραφίες του 13ου αιώνα. Είναι μια μόνο από τις βυζαντινές εκκλησίες της Καστοριάς που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα στον περίβολο της θα δείτε και τον προστατευόμενο υπεραιωνόβιο πλάτανο 900 ετών!

Η γυρολιμνιά θα καταλήξει στο κτίριο του Ναυτικού Ομίλου Καστοριάς όπου λειτουργεί και καφέ-μπαρ και μπορείτε να κάνετε μια στάση για να απολαύσετε τη θέα της λίμνης.
Στην Βόρεια Παραλία λοιπόν θα βρεθείτε στην περιοχή Απόζαρι όπου θα περάσετε δίπλα από τα Μακεδονίτικα αρχοντικά χτισμένα τον 17ο και 18ο αιώνα από πλούσιες οικογένειες εμπόρων και γουναράδων της εποχής . Κατόπιν μπορείτε να κάνετε μια μίνι εκδρομή εντός της λίμνης αυτή τη φορά με το καραβάκι Ολυμπία σε μια διαδρομή που διαρκεί περίπου 45 ‘ από την βόρεια στη νότια πλευρά της λίμνης.

Επιστρέφοντας λοιπόν προς τα νότια, μην παραλείψετε το Ντολτσό καθώς πρόκειται για μια συνοικία όπου είναι φανερή η αλλοτινή άνθιση της Καστοριάς και για λίγο θα μεταφερθείτε πίσω στο χρόνο περπατώντας στα λιθόστρωτα στενά κάτω από τα επιβλητικά αρχοντικά. Εκεί μπορείτε να επισκεφθείτε το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα και το Λάογραφικό Μουσείο Καστοριάς τα οποία στεγάζονται σε αρχοντικά της περιοχής.

2η μέρα στην Καστοριά

Την δεύτερη μέρα μπορείτε να ξεκινήσετε με μια σύντομη βόλτα εντός της πόλης και να επισκεφθείτε το Βυζαντινό Μουσείο της πόλης. Η Καστοριά είναι μια πόλη με πλούσια ιστορία και στην τέχνη όπως φαίνεται και από το πλήθος των βυζαντινών ναών και εικόνων που σώζονται μέχρι σήμερα, συνολικά υπάρχουν 80 ναοί. Το σύγχρονο μουσείο μπορεί να γίνει η αφετηρία για να ανακαλύψετε περπατώντας μέσα στην πόλη τους τόσους εντυπωσιακούς ναούς.

Μπορείτε στη συνέχεια να επισκεφθείτε τον λιμναίο οικισμό στο Δισπηλιό όπου βρίσκεται ο πρώτος νεολιθικός οικισμός που ανακαλύφθηκε και βρίσκεται εκεί από το 5260 π.Χ και είναι από τους σημαντικότερους και αρχαιότερους στην Ευρώπη. Εκεί έχει κατασκευαστεί η αναπαράσταση ενός οικισμού, ένα ανοιχτό μουσείο βασισμένο στις ανακαλύψεις που έγιναν στην περιοχή και θα δείτε τα αυθεντικά ευρήματα.

Αφού αφήσετε το Δισπηλιό μπορείτε να κατευθυνθείτε προς το Βίτσι όπου ανάλογα την εποχή που θα το επισκεφθείτε θα δείτε και ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο. Εάν είστε φαν των χειμερινών σπορ εκεί θα βρείτε το Χιονοδρομικό Κέντρο ,ένα μικρό κέντρο αλλά με υπέροχη θέα στις λίμνες Καστοριας, Βεγοριτιδα και Πρέσπες. Εάν πάλι δεν είναι χιονισμένο το βουνό τότε μπορείτε να περιηγηθείτε κάτω από τα εντυπωσιακά και πυκνά δέντρα ,βελανιδιές και οξιές και δίπλα στα νερά που διατρέχουν το βουνό. Είναι επίσης από τους πιο σημαντικούς βιότοπους της αρκούδας . Ιστορικά επίσης αποτελεί έναν τόπο που διαδραματίστηκαν οι τελευταίες μάχες του εμφυλίου πολέμου αλλά πλέον η φύση έχει «σκεπάσει» την καταστροφή που υπέστη το βουνό.

3η μέρα στην Καστοριά

Και για την τελευταία μέρα σας αφήνω την εκδρομή στις Πρέσπες, καθώς είναι ένας προορισμός που αξίζει να πάτε και σίγουρα θα σας αποζημιώσει.

Ξεκινώντας από την Καστοριά και με κατεύθυνση προς τις Πρέσπες μπορείτε να κάνετε μια πρώτη στάση στα Κορέστεια, τα χωριά με τις χαρακτηριστικές πλίνθινες κατασκευές ,κατασκευασμένα από λάσπη ,κοκκινόχωμα και άχυρο . Πλέον θα δείτε οικισμούς που στέκουν εγκαταλελειμμένοι σε ένα απόκοσμο σκηνικό σαν βγαλμένο από ταινία .Πριν το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τα χωριά αυτά αριθμούσαν περίπου 10.000 κατοίκους. Εκεί βρίσκεται και το χωριό Μελάς όπου έμεινε ο Παύλος Μελάς λίγο πριν σκοτωθεί κατά την διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα. Το σπίτι στο οποίο πέθανε σήμερα λειτουργεί ως μουσείο και μπορείτε να το επισκεφθείτε καθώς αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής της περιοχής εκείνης της εποχής και αποτελεί ένα κομμάτι της πλούσιας ιστορίας του τόπου.

Στη συνέχεια μπορείτε να κατευθυνθείτε προς το Φαράγγι της Κορομηλιάς για μια από τις πιο ωραίες και εύκολες πεζοπορίες σε μια απόσταση 2,5 χιλιομέτρων. Εκεί μπορείτε να θαυμάσετε και το μονότοξο Γεφύρι πάνω από τον Λαδοπόταμο έναν παραπόταμο του Αλιάκμονα , που κατεβαίνει από τα χωριά των Κορεστειων.

Αφού ολοκληρώσετε τη βόλτα σας μπορείτε να συνεχίσετε στην διαδρομή που θα σας οδηγήσει στις Πρέσπες, σε αυτόν το πολύ σημαντικό και προστατευόμενο Εθνικό Δρυμό. Πρώτη στάση στο χωριό Άγιος Γερμανός, το πιο «τουριστικό» χωριό στην περιοχή μιας και είναι από τα πιο καλοδιατηρημένα χωριά και που κάποτε αποτελούσε το κεφαλοχώρι. Σήμερα λειτουργεί εκεί ο Φορέας διαχείρισης Πρεσπών όπου μπορείτε να κατατοπιστείτε σχετικά με τις διαδρομές και τις λίμνες και ό,τι άλλο αφορά τον Εθνικό Δρυμό των Πρεσπών.

 Στο κεντρικό σημείο του χωριού βρίσκεται η ομώνυμη βυζαντινή εκκλησία του 10υ αιώνα αφιερωμένη στον Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης Άγιο Γερμανό όπου θα θαυμάσετε τις τοιχογραφίες που σώζονται. Στη συνέχεια μπορείτε να επισκεφθείτε το νερόμυλο ο οποίος χρονολογείται από το 1930 και πλέον έχει αποκατασταθεί και βρίσκεται ξανά σε λειτουργία.

Κατευθυνθείτε κατόπιν προς το νησάκι του Αγίου Αχιλλειου μέσα στην Μικρή Πρέσπα η πρόσβαση στο οποίο γίνεται από μια πλωτή πεζογέφυρα 650μ. η οποία θα σας οδηγήσει στον μικρό οικισμό με τους ελάχιστους πλέον κατοίκους αλλά με τις πολλές βυζαντινές εκκλησίες. Το πιο σημαντικό μνημείο είναι η βασιλική του Αγίου Αχιλλείου του 10ου αιώνα και σήμερα σώζονται μόνο κάποια τμήματα της. Εάν επισκεφθείτε την περιοχή το καλοκαίρι μην χάσετε τις μουσικές εκδηλώσεις «Πρέσπεια» που λαμβάνουν χώρα σε αυτό το απίθανο σκηνικό. Μια άλλη διαδρομή που θα σας πρότεινα είναι μέχρι την κορυφή του λόφου του νησιού στον σταυρό από όπου θα μπορέσετε να έχετε πανοραμική εικόνα της εντυπωσιακής φύσης με τα βουνά που κυκλώνουν τις λίμνες. Έχετε επίσης την δυνατότητα να νοικιάσετε καγιάκ στην Μικρή Πρέσπα και να παρατηρήσετε από εκεί τον μοναδικό αυτό βιότοπο.

Εννοείται δεν μπορούμε να παραλείψουμε το χωρίο Ψαράδες, το μόνο ελληνικό χωριό στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας, τη λίμνη αυτή που στέκει πάνω στο Τριεθνές και ενώνει την Ελλάδα ,την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Εκεί εάν ο καιρός το επιτρέπει σας προτείνω να κάνετε μια βαρκάδα . Μόλις φτάσετε μπορείτε να επιβιβαστείτε σε μια από τις ξύλινες βάρκες και με την καθοδήγηση του βαρκάρη θα κάνετε μια ήρεμη βόλτα μέσα στη λίμνη και θα φτάσετε στο σύνορο των τριών χωρών .Μέσα από τη βάρκα θα δείτε τα ασκηταριά πάνω στους βράχους των ακτών όπου έβρισκαν καταφύγιο μοναχοί κατά τη βυζαντινή εποχή. Εκεί ο βαρκάρης θα σας υποδείξει και τις τοιχογραφίες που είναι χαραγμένες πάνω στους βράχους. Η ηρεμία που σας προσφέρει ο τόπος είναι μοναδική καθώς βρίσκεστε ανάμεσα στον ορεινό αυτό όγκο με την πλούσια βλάστηση και τη μοναδική πανίδα. Στις Πρέσπες επίσης ζουν πολλά ενδημικά είδη ψαριών αλλά υπάρχει και η μεγαλύτερη αποικία αργυροπελεκάνων του κόσμου. Ενδείκνυται η περιοχή για παρατήρηση της ορνιθοπανίδας ιδίως την άνοιξη μιας και έχουν καταγραφεί 275 είδη!

Φεύγοντας μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε με φρέσκα τοπικά φασόλια.

Πού να μείνετε στην Καστοριά

Υπάρχουν αρκετές επιλογές διαμονής στην Καστοριά και οι αποστάσεις είναι κοντινές μέσα στην πόλη. Μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε ξενοδοχεία με θέα στη λίμνη ή αυτά μέσα στις γραφικές γειτονιές με τα αρχοντικά.

  • (€€€) Europahotel : Σε κεντρική τοποθεσία στην Καστοριά, σε απόσταση 1 λεπτού με τα πόδια από τη λίμνη, το Europa Hotel προσφέρει εστιατόριο και γυμναστήριο. Διαθέτει υδρομασάζ και μοντέρνα δωμάτια με δωρεάν Wi-Fi.
  • (€€) Adromeda: Στην πόλη και ειδικότερα στην γραφική περιοχή Ντολτσό βρίσκεται και το ομώνυμο ξενοδοχείο το οποίο στεγάζεται σε ένα μακεδονίτικο αρχοντικό .
  • (€) Chloe Luxury Hotel : Λίγο εξω από το κέντρο το Chloe hotel σε μια ήσυχη περιοχή με θέα τη λίμνη από ψηλά εάν θέλετε περισσότερη ηρεμία .  

Source: www.geografikoi.gr

Picture of Fernanda Bueno

Fernanda Bueno

Pellentesque non dolor in elit luctus interdum in sed lectus. In lacinia quis felis congue consectetur. Orci varius natoque penatibus et magin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Popular Posts

Sign Up to Newsletter

Stay informed about upcoming sales!

Artis 19, Western Macedonia, 52100 Kastoria GREECE

If you enjoy our products, be sure to follow us on social media to stay updated on special offers and new additions to our catalogue.